Crematie Zwolle
Voor het organiseren van een uitvaart in Zwolle zijn meerdere mogelijkheden. Eén hiervan is een crematie. Op deze pagina vindt u meer informatie over het organiseren van een crematie in Zwolle.
-
Welke crematoriums zijn er in Zwolle?
-
Waar bevinden de crematoriums in Zwolle zich?
-
Wat zijn de kosten voor een crematie?
-
Waarom kiezen mensen tegenwoordig vaker voor een crematie?
-
Wanneer moeten de wensen voor een uitvaart vastgelegd worden?
-
Hoe verloopt een crematie?
Meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via
038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl
Welke crematoriums zijn er in Zwolle?
Momenteel is er één crematorium gevestigd in Zwolle, namelijk crematorium Kranenburg. Er zijn plannen voor een tweede crematorium in Zwolle, maar het is nog niet zeker of dit gerealiseerd gaat worden. Mocht de realisatie niet lukken, dan zal dit crematorium gevestigd worden in een van de buurgemeenten.
Waar bevindt het crematorium in Zwolle zich?
Crematorium Kranenburg bevindt zich aan de Kranenburgweg 9 te Zwolle. Het crematorium beschikt over een aula voor de plechtigheid en een koffiekamer. Daarnaast beschikt het crematorium over catering en beeld en muziek. Hierdoor kan er altijd een passend afscheid georganiseerd worden. Tot slot biedt crematorium Kranenburg meerdere mogelijkheden voor asbestemming. Bekijk de website van Crematie Kranenburg voor meer informatie.
Wat zijn de kosten voor een crematie?
De kosten voor een crematie kunnen erg verschillen afhankelijk van de wensen. Gemiddeld kost cremeren in Nederland € 1.300,-. Dit is enkel het cremeren, bij een crematie komen nog meer kosten kijken zoals een uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer, rouwbloemen, rouwdrukwerk etc. Hierdoor komt een crematie al snel uit op € 3.500,-. Bij Meander informeren we u graag over de kosten. Bekijk onze pagina over kosten voor een heldere prijsindicatie. Daarnaast is het mogelijk om vrijblijvend een offerte of een gratis adviesgesprek aan te vragen.
Waarom kiezen mensen tegenwoordig vaker voor een crematie?
In Nederland wordt er steeds vaker gekozen voor een crematie. Dit komt omdat cremeren meerdere voordelen met zich mee brengt.
Kosten
Naast de persoonlijke redenen om voor een crematie te kiezen, is het ook goedkoper. Bij een begrafenis moet er na de uitvaart nog een graf gekocht of gehuurd worden en er blijven in de jaren erna onderhoudskosten verbonden aan het graf. Daarnaast wordt er vaak een grafsteen op het graf geplaatst. Nabestaanden blijven op deze manier kosten houden na het overlijden. Na een crematie kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de overledene te bewaren in de koker die ze hebben ontvangen van het crematorium of ze schaffen zelf een urn aan.
Bewaring
Bij een crematie worden de asresten verzameld in een urn. De asresten worden vervolgens bewaard of uitgestrooid, afhankelijk van de wensen van de overledene. Als de overledene niet de wens heeft uitgesproken om uitgestrooid te worden kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de asresten te bewaren. Dit kan in de urn maar ook in een sieraad bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen nabestaanden hun dierbare dichtbij houden.
Wanneer moeten de wensen voor een uitvaart vastgelegd worden?
De wensen voor een uitvaart hoeven niet per se voor een bepaalde tijd vastgelegd te worden. Het is zelfs niet verplicht om uitvaartwensen vast te leggen. Dit is echter wel aan te raden. Door vooraf wensen vast te leggen komen nabestaanden niet voor moeilijke keuzes te staan. Door wensen vooraf op te schrijven in een wensenboekje, kan de overledene zelf invulling geven aan zijn of haar uitvaart. Belangrijke keuzes, zoals begraven of cremeren, worden vastgelegd. Bekijk onze pagina over wensen vastleggen voor meer informatie. Hier vindt u ook ons uitvaartcodicil.
Hoe verloopt een crematie?
Iedere uitvaart is uniek, dus ook iedere crematie. Het verloop is afhankelijk van de wensen van de overledene en nabestaanden. Een crematie kan helemaal naar eigen wens ingevuld worden en Meander Uitvaarbegeleiding ondersteunt de nabestaanden daarin.
Een mogelijk verloop van een crematie is als volgt:
In het crematorium worden de genodigden ontvangen in de ontvangsthal, apart van de naaste familie. Na het ontvangst gaat iedereen naar de aula. De naaste familie zit er dan al of komt als laatste binnen. Na de plechtigheid is er voor iedereen de gelegenheid om afscheid te nemen van de overledene. De naaste familie neemt als laatste afscheid en kan indien gewenst meelopen naar de crematiekamer. Tijdens de crematie is er geen familie aanwezig. Na het laatste afscheid ontmoeten genodigden en naaste familie elkaar in de koffiekamer voor een condoleance. De asresten blijven altijd één maand in het crematorium, daarna hebben de nabestaanden 6 maanden de tijd om een asbestemming te kiezen.