top of page
Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Duurzame al­ternatieven voor afscheid



In Nederland heb je doorgaans twee opties voor een uitvaart: begraven of cremeren. Zowel begraven als cremeren zijn niet erg gunstig voor het milieu. Cremeren wordt vaak gezien als iets duurzamer dan traditioneel begraven, vooral dankzij modernere crematoria met verbeterde, duurzamere ovens en elektrisch cremeren.  Op traditionele begraafplaatsen maken de chemische stoffen tegenwoordig plaats voor milieuvriendelijke onderhoudsmiddelen en steeds meer gemeentes kiezen voor elektrische kranen voor het delven van de graven. Hoewel er nieuwe, duurzamere uitvaarttechnieken zoals resomeren, composteren en cryomeren in opkomst zijn, laten deze alternatieven nog op zich wachten.

 

Afscheid binnen ieder budget

 

Veel mensen denken dat een duurzaam afscheid alleen boven een bepaald budget mogelijk is, maar een duurzame uitvaart hoeft niet per se duurder te zijn dan een 'traditionele' uitvaart. Door bewust om te gaan met materialen en beschikbare opties kunnen de kosten vergelijkbaar of zelfs lager uitvallen. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe de uitvaart eruit komt te zien, dus heb je ook zelf invloed op de kosten.

 

Milieuvriendelijke alternatieven

 

Elke keuze bij een uitvaart heeft invloed op het milieu, maar er zijn tegenwoordig wel veel groene keuzes te maken voor het afscheid. Een paar voorbeelden:

 

• Duurzame uitvaartkisten: Kies bijvoorbeeld voor kisten gemaakt van Hollands hout, een kist met het GreenLeave label of ga voor een baar met een wade van ongebleekt katoen.


• Energiezuinig rouwvervoer: Overweeg bijvoorbeeld een uitvaartfiets of een elektrische auto.


• Gebruik van duurzame producten: Denk aan organische kleding, rouwkaarten van gerecycled papier, lokale biologische catering en minder bloemen of bloemen uit eigen tuin.


• Rustplaats: Ga naar een duurzaam crematorium of kies een plekje op een van de mooie natuurbegraafplaatsen die ons land rijk is.

 

Natuurbegraven

 

Natuurbegraven is momenteel de meest natuurlijke manier om iemand te begraven en wint snel aan populariteit in Nederland. Deze benadering van begraven is ontstaan uit de wens om een diepere verbinding tussen mens en natuur te creëren en om het lichaam op een milieuvriendelijke manier terug te geven aan de aarde. Natuurbegraafplaatsen worden vaak aangelegd in bestaande natuurgebieden, zoals oude productiebossen en steeds meer traditionele begraafplaatsen worden uitgebreid met een natuurgedeelte.

 

Eeuwige rust in de natuur

 

Veel natuurbegraafplaatsen bieden eeuwige grafrust, wat betekent dat een natuurgraf nooit geruimd wordt, in tegenstelling tot traditionele begraafplaatsen waar alleen tijdelijke grafrechten gelden. Dit betekent minder onderhoud en verstoring van de natuur. Bovendien hoef je jezelf of je nabestaanden geen zorgen te maken over de verlenging van grafrechten.

 

Wil je weten hoe je jouw eigen afscheid kunt vormgeven met oog voor duurzaamheid? Ga met ons in gesprek, we vertellen je graag meer.



 

Comments


bottom of page