top of page
Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Hoe doen ze het in andere landen?


In Nederland is het gebruikelijk om een uitvaart te organiseren met een afscheidsplechtigheid en koffietafel. Maar hoe doen ze dat in andere landen? Op deze pagina vertellen we u meer over uitvaartrituelen over de hele wereld.

  • Moslimrituelen bij overlijden

  • Uitvaartrituelen in het Jodendom

  • Surinaamse afscheidsrituelen

  • Chinese uitvaartrituelen

  • Hindoestaanse afscheidsrituelen

  • Afscheid nemen op het Indonesische eiland Sulawesi

Wilt u meer informatie over andere afscheidsrituelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl

Moslimrituelen bij overlijden

Een Islamitische uitvaart kan erg verschillen, dit is afhankelijk van de geloofsrichting. Wel is het zo dat moslims nooit gecremeerd worden, maar altijd begraven. Daarnaast zijn de wassingen erg belangrijk voor het geloof. Het lijk wordt als onrein gezien en daarom moet het minimaal drie keer gewassen worden door de familie. Daarnaast is het niet gebruikelijk om bloemen, kaarsen of andere voorwerpen op het graf neer te leggen.

Uitvaartrituelen in het Jodendom

De afscheidsrituelen van het Jodendom zijn vergelijkbaar met die van de moslims. Net zoals bij moslims worden Joden altijd begraven en is het niet gebruikelijk om bloemen op het graf te leggen. Joden leggen wel kleine steentjes op het graf zodat de overledene niet vergeten wordt. Tijdens de begrafenis staan alle aanwezigen rondom het graf en gooien de familieleden ieder drie scheppen aarde op de kist, daarna doen de aanwezigen hetzelfde. Bij orthodoxe Joden mogen vrouwen dit echter niet doen, bij liberale Joden wel. Surinaamse afscheidsrituelen


Er zijn geen typische Surinaamse afscheidsrituelen doordat de Surinaamse gemeenschap bestaat uit Chinezen, Creolen, Hindoestanen, Indianen en Javanen. Hierdoor worden er vaak veel verschillende rituelen gecombineerd. Wel is het altijd zo dat de emoties in grote maten getoond worden. Na overlijden vindt er veel gehuil en geschreeuw plaats en tijdens de uitvaart wordt er veel gedanst en gezongen.

Wilt u meer informatie over andere afscheidsrituelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl. Chinese uitvaartrituelen

In de traditionele Chinese cultuur worden Chinezen altijd begraven. Hierbij is het verjagen van geesten en een goede overgang naar het hiernamaals belangrijk. Bij een Chinese begrafenis wordt er door de nabestaanden nep geld verbrand. Dit doen ze om de doden rijkdom toe te wensen in het hiernamaals. Daarnaast maken zij drie keer een buiging met wierookstokjes en draaien ze zich om wanneer de overledene het graf inzakt. Dit laatste doen ze omdat de geesten dan wegblijven en niet met ze mee naar huis gaan. Tot slot is het voor de Chinezen gebruikelijk om wit te dragen bij een begrafenis.

Hindoestaanse afscheidsrituelen

Hindoestanen geloven in reïncarnatie, dat wil zeggen dat ze na hun dood terug zullen keren in een nieuw leven. Daarom kiezen Hindoestanen vrijwel altijd voor cremeren. Dit doen ze alleen niet in een daarvoor bestemde crematorium zoals in Nederland maar in de open lucht op een vuurstapel.


Afscheid nemen op het Indonesische eiland Sulawesi

Op het Indonesische eiland Sulawesi kan het erg lang duren voordat de overledene daadwerkelijk een uitvaart krijgt. De bewoners van dit eiland hebben vaak niet zoveel geld en willen een grote uitvaart organiseren. Daarom sparen ze eerst voordat de uitvaart daadwerkelijk plaatsvindt en dat kan tot wel 2 jaar duren. Het lijk wordt gebalsemd, verwikkeld in vele lappen stof en thuis bewaard.

Wilt u meer informatie over andere afscheidsrituelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl.


bottom of page