top of page

Begrafenis Zwolle

De gemeente Zwolle beschikt over meerdere mogelijkheden om een begrafenis te organiseren door de 8 begraafplaatsen die de gemeente telt. Op deze pagina geven we antwoord op een aantal belangrijke vragen rondom een begrafenis in Zwolle:

  • Welke begraafplaatsen zijn er in Zwolle?

  • Waar bevinden zich de begraafplaatsen in Zwolle?

  • Wat is het verschil tussen een gemeentelijke begraafplaats en een particuliere begraafplaats?

  • Wanneer dient de begrafenis plaats te vinden?

  • Wie kan u helpen bij het verzorgen van een begrafenis?

  • Hoe kan ik contact opnemen met Meander Uitvaartbegeleiding?

Meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 
038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl

Welke begraafplaatsen zijn er in Zwolle?

Zwolle telt in totaal 8 begraafplaatsen waarvan 5 gemeentelijk en 3 particulier.

Begraafplaats Meppelerstraatweg (gemeentelijk)

De eerste is de begraafplaats aan de Meppelerstraatweg. Dit is de oudste gemeentelijke begraafplaats van Zwolle.

Begraafplaats Kranenburg (gemeentelijk)

Toen er geen ruimte meer was voor nieuwe graven aan de Meppelerstraatweg, werd begraafplaats Kranenburg geopend. Naast een begraafplaats is het ook een mooi park voor wandelaars.

Begraafplaats Het Heilige Kruis (gemeentelijk)

Begraafplaats Het Heilige Kruis is de oudste buitenkerkelijke begraafplaats van Zwolle. Tegenwoordig is deze begraafplaats een gemeentelijk monument. In mei 2019 is er gestart met een opknapbeurt van deze begraafplaats.

Begraafplaats Windesheim (gemeentelijk)

Begraafplaats Windesheim bestaat uit een oud en een nieuw deel. In het oude deel kunnen alleen nog overledenen bijgezet worden in het graf van een naaste. In het nieuwe deel is wel ruimte voor nieuwe graven.

Begraafplaats Voorst (gemeentelijk)

De laatste gemeentelijke begraafplaats in Zwolle is Voorst. Hier worden voornamelijk inwoners uit de wijk Westenholte en Stadshagen begraven.

Joodse begraafplaats Zwolle (particulier)

Voorheen lag deze begraafplaats aan de Luurderschans in Zwolle, maar deze is later verplaatst naar de Kuyerhuislaan. De Joodse begraafplaats is eigendom van de Nederlandse-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK).

Begraafplaats Bergklooster (particulier)

De Vereniging Begraafplaats Bergklooster beheert begraafplaats Bergklooster. Hier worden particuliere graven uitgegeven. Daarnaast zijn er keldergraven en meerdere mogelijkheden voor asbestemming.

R.K. Kerkhof Zwolle (particulier)

Sinds 1998 is het R.K. Kerkhof Zwolle een Rijksmonument. Ook hier worden particuliere graven uitgegeven en zijn er diverse mogelijkheden voor asbestemming.

 

Waar vindt u de begraafplaatsen in Zwolle?

Hieronder vindt u een overzicht van de locaties van de begraafplaatsen in Zwolle

Begraafplaats Meppelerstraatweg - Meppelerstraatweg 1, 8022 AE Zwolle
Begraafplaats Kranenburg - Kranenburgweg 9, 8024 AC Zwolle
Begraafplaats Het Heilige Kruis - Buitengasthuisstraat 10, 8041 AB Zwolle
Begraafplaats Windesheim - Pastorieweg, 8015 PL Zwolle
Begraafplaats Voorst - Ridder Zwederlaan 1a, 8042 CC Zwolle
Joodse begraafplaats Zwolle – Kuyerhuislaan, Zwolle
Begraafplaats Bergklooster - Bergkloosterweg 92, 8034 PS Zwolle
R.K. Kerkhof Zwolle - Bisschop Willebrandlaan 62, 8021 GA Zwolle

Wat is het verschil tussen een gemeentelijke en een particuliere begraafplaats?

Er zijn drie verschillen tussen een gemeentelijk en een particulier graf.

De eerste is de rechthebbende. Bij een gemeentelijk graf blijft het graf op naam staan van de gemeente. Zij hebben er dan ook zeggenschap over. Bij een particulier graf wordt het graf op naam van de familie gezet.

Het tweede verschil is de looptijd. Bij een gemeentelijk graf is de looptijd vaak 10 jaar, daarna wordt het graf ontruimd. Bij een particulier graf is de looptijd vaak 25 jaar en kan het daarna nog verlengd worden.

Het laatste verschil is de prijs. Een gemeentelijk graf is stukken goedkoper dan een particulier graf. Dit verschil kan uiteindelijk zelfs oplopen tot honderden euro’s.

Wie kan u helpen bij het verzorgen van een begrafenis in de omgeving Zwolle?

Onze uitvaarbegeleiders staan dag en nacht voor u klaar. Wanneer u een overlijden wilt melden, kunt u ons 24 uur per dag bereiken op: 038-4536320. We gaan samen met u invulling geven aan de begrafenis en proberen uw zorgen zoveel mogelijk uit handen te nemen. Bekijk onze inspiratie pagina voor verschillende mogelijkheden.

Wanneer dient de begrafenis plaats te vinden?

Een begrafenis dient altijd tussen de 36 uur en 6 dagen na het overlijden plaats te vinden. Hierbij worden weekenden en feestdagen niet meegeteld. Wanneer de nabestaanden willen dat de begrafenis eerder plaatsvindt, moet er toestemming gevraagd worden aan de officier van justitie. Als de nabestaanden willen dat de begrafenis later dan 6 dagen na overlijden plaatsvindt, moet er toestemming gevraagd worden aan de burgemeester.

Hoe kan ik contact opnemen met Meander Uitvaartbegeleiding?

Wij zijn zowel via de mail als via de telefoon te bereiken. Als u een overlijden wilt melden kunt u 24 uur per dag bellen met 038-4536320. Ook voor andere vragen kunt u hier terecht. Daarnaast zijn we te bereiken via de mail: info@meander-uitvaartbegeleiding.nl of via WhatsApp: +31650641789

bottom of page