top of page

Cremeren


Waarom kiezen voor cremeren?

Net als begraven is de keus voor cremeren heel persoonlijk. Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Daar zijn verschillende redenen voor. Veel mensen kiezen voor een crematie vanuit traditie of religie. Of omdat ze het gevoel hebben dat het de cirkel van het leven rondmaakt. Ook praktische redenen kunnen meespelen. Zo kun je een urn gemakkelijk meenemen als je gaat verhuizen en is cremeren vaak goedkoper dan begraven.

 

Wat kost een crematie?

De kosten voor een crematie verschillen per crematorium, maar hangen ook samen met bijvoorbeeld de keuze van de kist en de uitvaartlocatie. Houd rekening met ongeveer € 2.000 voor de laatste verzorging van de overledene, bezorging van de kist, de uitvaartbegeleiding, het rouwvervoer en het cremeren zelf. Afhankelijk van uw wensen komen daar kosten voor catering, bloemen enzovoorts bij. Voor cremeren in het weekend berekenen sommige crematoria een weekendtoeslag. Sinds januari 2016 is dat in Zwolle niet meer het geval.

Afscheidsbijeenkomst voorafgaand aan de crematie

U kunt ervoor kiezen om de afscheidsbijeenkomst ook in het crematorium te houden. Maar dat hoeft niet. Een andere plek kan ook. Na afloop kunt u de overledene dan naar de ovenruimte in het crematorium begeleiden.

Asbestemming

Na de crematie blijft de as nog minimaal een maand in het crematorium. Als u kiest voor cremeren, mogen u en de nabestaanden zelf bepalen wat er met de as gebeurt. Daar heeft u zes maanden de tijd voor. Misschien wilt u dat de as wordt uitgestrooid op een plek die voor u heel bijzonder is. Of u wilt de as bewaren in een sierurn, glasobject of gedenksieraad. Een urn met as kan thuis staan, maar kan ook in een urnengraf of urnenmuur op een begraafplaats worden geplaatst. U betaalt dan wel grafkosten. Hoeveel dat is, verschilt per gemeente.

Meer weten? Neem gerust contact op.

Crematorium kiezen

Het ene crematorium is het andere niet. Kiest u voor cremeren, dan informeren wij u graag over de mogelijkheden van de verschillende crematoria in de regio.

bottom of page