top of page

Grafmonument kiezen


Ruime k

Een grafmonument, gedenksteen of grafzerk is een stille herinnering van blijvende waarde.
Omdat gedenken iets heel persoonlijk is, is er veel keus op het gebied van grafmonumenten. 
U kunt kiezen uit honderden soorten grafstenen in verschillende prijsklassen en van verschillende vormen en materialen. Begraafplaatsen hebben hun eigen regels in wat ze wel en niet toestaan.


Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van de verschillende begraafplaatsen, neem dan contact op met ons.

In alle rust een grafmonument uitzoeken

Het is voor veel mensen moeilijk om een gedenksteen te vinden dat past bij de overledene en de nabestaanden. Vooral omdat ze zich er meestal nog niet eerder in hebben verdiept. Gelukkig is er na de begrafenis er alle tijd om rustig een gedenksteen te kiezen. Vaak zelfs wel meer dan een jaar. Een monument kan namelijk niet direct worden geplaatst; de grond moet eerst ‘inklinken’ om verzakking te voorkomen. Dit geeft u de tijd om na te denken over materialen, vorm en tekst.

Natuursteen grafmonumenten

Natuursteen is er in veel verschillende soorten. Voor grafmonumenten worden vooral de natuursteensoorten graniet en marmer gebruikt. Die zijn heel sterk en blijven ook met weinig onderhoud lang mooi. Ze zijn er in verschillende kleuren en ‘tekeningen’. Ook kunt u kiezen voor hout kwartsiet, een natuursteen met de uitstraling van hout.

Grafmonumenten van glas

Glazen grafstenen worden gemaakt door glaskunstenaars in speciale ateliers. Glas is sterk en heel geschikt om een uiterst persoonlijk monument van te maken.

Houten grafmonumenten

Een houten grafmonument is deels of helemaal gemaakt van versteend hout of teakhout. Hout heeft een warme uitstraling en er kan prachtig houtsnijwerk in worden verwerkt.

RVS grafmonumenten

RVS grafmonumenten worden vaak gekozen vanwege hun strakke, moderne uitstraling. RVS is heel goed te combineren met glas of natuursteen.

Bijzondere grafmonumenten

U kunt kiezen voor een staande steen, een grafzerk of een combinatie van beide. Een grafzerk is een grote plaat die over het graf ligt. Ook deze eenvoudige vorm kunt u heel persoonlijk maken, onder andere door materialen te combineren. Voor een staande steen kunt u ook een zwerfkei of ruwe grafsteen kiezen.

Grafsteen plaatsen

Om verzakking van de grafsteen te voorkomen, is een stevige fundering nodig. Daar zorgt de steenhouwerij voor.

Grafmonument prijzen

De prijzen van grafmonumenten lopen enorm uiteen. Bij goedkope grafmonumenten moet u toch denken aan prijzen rond de € 1.000.

Tijdelijke grafstenen

Een grafmonument kan pas lange tijd na de uitvaart worden geplaatst. Veel mensen ervaren het als onprettig als het graf er in de tussenliggende periode onpersoonlijk uitziet. Juist in het eerste jaar bezoeken zij het graf vaak. U kunt dit oplossen door een tijdelijke grafsteen te plaatsen in de vorm van een naamsteen. Zo’n naamsteen hoeft niet duur te zijn en u kunt het gemakkelijk zelf plaatsen.

Hulp nodig bij het kiezen van een grafmonument? Neem contact op.

Welk materiaal kiest u voor het gedenksteen?

Het is natuurlijk heel belangrijk dat een gedenksteen van materiaal wordt gemaakt dat in alle weersomstandigheden vele jaren mooi blijft. Natuursteen is daarom heel geschikt. Maar grafmonumenten kunnen ook worden gemaakt van hout, glas, brons, RVS, teakhout of versteend hout. Ook een combinatie van materialen is mogelijk.

bottom of page