top of page

Na de uitvaart: wat nu?

Iedereen beleeft de dagen voor een uitvaart anders, maar ook na de uitvaart verschilt het rouwproces voor iedereen. Sommigen proberen de draad zo snel mogelijk weer op te pakken en anderen hebben meer tijd nodig om hun draai weer te vinden. Hierin is niks goed of fout, het is belangrijk dat je rouwt op jouw eigen manier en tempo.

Voor de uitvaart moet er veel geregeld worden en hebben nabestaanden wat om handen. Na de uitvaart vallen veel nabestaanden in het spreekwoordelijke gat, omdat de zorgen voor de uitvaart verdwijnen. Daarnaast wordt het contact met anderen minder omdat er niets meer geregeld hoeft te worden en de condoleance geweest is. De uitvaart mag dan wel achter de rug zijn, het verdriet is dat zeker niet. Daarom geven wij op deze pagina meer informatie over hoe u de dagen na een uitvaart in kan vullen:

Wil u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl

Het kiezen van een asbestemming of grafmonument

Na de crematie kunnen de nabestaanden een asbestemming kiezen. Vanuit het crematorium worden de asresten één maand bewaard zodat de nabestaanden een weloverwogen beslissing kunnen maken voor de bestemming. Het kan zijn dat de overledene zijn/haar wensen kenbaar heeft gemaakt, maar als dit niet het geval is dan kunnen de nabestaanden kiezen voor uitstrooien of bewaren. Zo kunnen de asresten bewaard worden in een urn of bijvoorbeeld een sieraad. Bekijk voor meer onze pagina over asbestemmingen voor meer informatie en mogelijkheden.

Mocht de overledene begraven worden dan zal er een grafmonument gekozen moeten worden dat op het graf geplaatst wordt. Tegenwoordig zijn de grafmonumenten in veel verschillende materialen beschikbaar zoals glas, hout of RVS. Bekijk onze pagina over grafmonumenten voor meer informatie en mogelijkheden.

Het kiezen van een asbestemming of grafmonument kan een fijne bezigheid zijn in de dagen na een uitvaart. Het kan rust geven om te weten dat uw dierbare op een mooie manier herinnerd wordt en het zorgt vaak ook voor verbinding van de nabestaanden.

Bijwonen van een herinneringsbijeenkomsten

Veel mensen vinden steun in een herinneringsbijeenkomst. Hier komen mensen samen om hun dierbare te herinneren en troost te zoeken bij elkaar. Daarnaast helpt het praten met andere over rouw bij de verwerking hiervan.

Meander Uitvaartbegeleiding organiseert jaarlijks een herinneringsbijeenkomst in april, maar ook kerkgenootschappen organiseren regelmatig een herinneringsbijeenkomst. Daarnaast zou u ervoor kunnen kiezen om zelf een herinneringsbijeenkomst te organiseren voor familie, vrienden en kennissen.

Praten over rouwverwerking

Sommige mensen praten makkelijker over hun gevoelens dan andere, maar vaak helpt het bij iedereen om erover te praten. Dit kan zijn met vrienden en familie, maar misschien vindt u het prettiger om er met iemand over te praten die wat verder van u afstaat. Wij helpen u graag en staan altijd open voor een gesprek of bieden ondersteuning. Neem hiervoor contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl.

Betekenisvolle plekken bezoeken en herinneringen ophalen

Daarnaast kan het helpen om plekken te bezoeken die veel voor u en uw dierbare betekenen. Ga alleen of neem iemand mee naar deze plekken en neem de tijd om herinneringen op te halen. Dit kunnen vakantiebestemmingen zijn in het buitenland maar denk vooral ook aan het strand of een bos waar jullie graag wandelde.

Zoek een nieuwe hobby

Doordat er een dierbare uit uw leven verdwenen is heeft u misschien meer tijd tot uw beschikking of vindt u het na het overlijden moeilijk om alleen te zijn. Een nieuwe hobby kan u dan misschien helpen met rouwverwerking. Hierdoor heeft u iets om handen en kunt u uw gedachten op iets anders richten. Zo kunt u beginnen met het bespelen van een instrument of een andere creatieve hobby. Daarnaast zou u ervoor kunnen kiezen om u in te schrijven voor groepsactiviteiten, waarbij u ook samen kunt zijn met andere mensen.

 

Wie kan mij helpen na de uitvaart?

Meander Uitvaartbegeleiding staat niet alleen voor en tijdens de uitvaart voor u klaar, maar ook daarna. Rouwverwerking is een belangrijk proces dat pas begint na de uitvaart. Mocht u behoefte hebben aan gesprek over rouwverwerking of wilt u graag ondersteuning in de dagen na een uitvaart?

 

Neem dan contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl.

bottom of page