top of page

Natuurbegraven

Een alternatieve vorm van begraven is natuurbegraven. Natuurbegraven is een nog vrij onbekend begrip, daarom geven we u graag meer informatie op deze pagina. Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen rondom een natuurbegraafplaats:

Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 
038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is bijna hetzelfde als regulier begraven. Het enige verschil is dat bij natuurbegraven de overledene wordt begraven op een plek in de natuur in plaats van een begraafplaats. Het is overigens niet zo dat u in een willekeurig stukje natuur begraven mag worden, hier zijn namelijk speciale plekken voor in bossen en parken. Daarnaast zijn er strenge regels gebonden aan natuurbegraafplaatsen. Zo moet alles wat met de overledene mee de grond in gaat natuurlijk afbreekbaar zijn. Denk hierbij aan kleding, sieraden en de kist. Er mag ook geen grafmonument geplaatst worden omdat de graven ook op horen te gaan in de natuur. Wel mag er een herkenning geplaatst worden in de vorm van een houten kruis of een schijf van een boomstam. Hiervoor geldt ook de regel dat de herkenning natuurlijk afbreekbaar moet zijn en dat de natuur niet beschadigd mag worden.

Hoe verloopt een natuurbegrafenis?

Het verloop van een natuurbegrafenis is afhankelijk van de wensen van de overledene en nabestaanden. In principe hoeft een natuurbegrafenis niet veel te verschillen van een reguliere begrafenis. Vaak wordt er eerst een afscheidsbijeenkomst georganiseerd en gaat de familie daarna in een kleine kring naar de natuurbegraafplaats. Nadien kan er gekozen worden om samen te komen aan de koffietafel.

Wilt u meer informatie over natuurbegraven en het verloop ervan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 
038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl

Welke natuurbegraafplaatsen zijn er in de regio Zwolle?

Zwolle kent zelf nog geen natuurbegraafplaats. Wel is er een stichting opgericht dat graag een natuurbegraafplaats wil openen op het landgoed van Kranenburg. Voor deze ontwikkelingen kunt u de website van Zwolse Natuurbegraafplaats Kranenburg Bergklooster in de gaten houden.

In de omgeving van Zwolle bevinden zich 3 natuurbegraafplaatsen:

Hoeveel kost een natuurbegrafenis?

De kosten van een natuurbegrafenis kunnen erg verschillen. Naast het feit dat de kosten afhankelijk zijn van uw wensen is er ook een verschil in de kosten van grafrechten bij diverse natuurbegraafplaatsen. Over het algemeen kosten deze grafrechten tussen de € 3.500,- en € 4.500,-. Bij een reguliere begraafplaats ligt dit iets lager, maar hier betaalt u de grafrechten per 10 tot 30 jaar. Daarna moet u opnieuw betalen voor de grafrechten. Bij natuurbegraven is dit niet het geval, hier betaalt u eenmalig het bedrag en heeft u vervolgens eeuwige grafrechten. Hierdoor bent u uiteindelijk goedkoper uit. Daarnaast mag er op een natuurbegraafplaats geen traditioneel grafmonument geplaatst worden waardoor u ook in deze kosten bespaart.

Waarom kiezen voor natuurbegraven?

Een belangrijke reden om voor natuurbegraven te kiezen is het beschermen van de natuur. Doordat er eeuwige grafrechten op een natuurbegraafplaats rusten is dit stukje natuur voor altijd beschermd. De eeuwige grafrechten hebben ook het voordeel dat nabestaanden nooit voor de moeilijke keus komen te staan om de grafrechten wel of niet te verlengen. Daarnaast is natuurbegraven goed voor het milieu en wordt het graf overgegeven aan de natuur, waardoor er geen onderhoud nodig is. Tot slot is natuurbegraven over het algemeen goedkoper dan regulier begraven.

Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl

Wie kan u helpen met het organiseren van een natuurbegrafenis?

Meander Uitvaartbegeleiding helpt u graag met het organiseren van een natuurbegrafenis. Mocht u interesse hebben in natuurbegraven dan bespreken we graag de mogelijkheden.

Als u een overlijden wilt melden kunt u ons 24 uur per dag bereiken op 038-4536320. U kunt ook gebruikmaken van dit telefoonnummer om vrijblijvend een afspraak te maken of informatie op te vragen. Daarnaast zijn we ook via de mail bereikbaar: info@meander-uitvaartbegeleiding.nl of via WhatsApp: 0650641789.

bottom of page