top of page
oriënteren uitvaart

Bespreek je uitvaartwensen met ons

Nadenken over je eigen dood. Het is een beladen onderwerp dat we vaak uit de weg gaan. Wij helpen je graag om je eigen uitvaartwensen of die van een naaste helder te krijgen. In grote lijnen, of tot in de kleinste details. Op die manier houd je de regie over je eigen uitvaart. Bovendien helpt het je toekomstige nabestaanden om knopen door te hakken als het zover is. Bij Meander nemen we de tijd om je hierover uitgebreid te informeren. De keuzes die je nu zelf maakt, geven jou rust en bieden nabestaanden in de toekomst een prettig houvast. Vastgelegde uitvaartwensen zijn bovendien wettelijk bindend.

oriënteren uitvaart
oriënteren uitvaart

Inzicht in de kosten voor
een uitvaart

Wat kost een uitvaart? Het is één van de vragen die wij regelmatig gesteld krijgen. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost, is namelijk van diverse factoren en onderdelen afhankelijk. Onder andere de keuze voor begraven of cremeren, het aantal gasten en de uitvaartlocatie zijn hierop van invloed. Ook kun je (een deel van) de kosten vergoed krijgen als je in het bezit bent van een uitvaartverzekering. Wil je weten over hoe dit kostenplaatje eruitziet? Wij vertellen je er graag meer over, neem contact met ons op.

Meander Uitvaartbegeleiding element logo

Cremeren

Steeds meer mensen willen na hun overlijden gecremeerd worden. Na een crematie is er vaak geen openbaar graf om te bezoeken, tenzij ervoor wordt gekozen om de urn bij te zetten in een urnenmuur, bestaand graf of urnengraf. In andere gevallen blijft de urn met jouw as in het bezit van de nabestaanden, of wordt de as verstrooid. Ook is het mogelijk om een deel de as te gebruiken om een assieraad van te maken.

Begraven

De keuze voor begraven of cremeren is heel persoonlijk. Als je ervoor kiest om begraven te worden, kan iedereen naar dezelfde plek komen om jou te bezoeken. Er is immers een graf en een gedenkplaats. Sommige families hebben een familiegraf op een begraafplaats of kiezen voor een laatste rustplaats dicht bij een eerder overleden naaste. Je kunt in principe op elke begraafplaats in Nederland een graf aankopen. Begraven is over het algemeen duurder dan cremeren. Dit heeft onder andere te maken met de grafrechten en het onderhoud.

oriënteren uitvaart
oriënteren uitvaart

Natuurbegraven

Op aangewezen plekken in de Nederlandse natuur bevinden zich speciale natuurbegraafplaatsen. Natuurbegraven is in opkomst, mede doordat het een heel duurzame manier van begraven is. Er zijn regels verbonden aan natuurbegrafenissen. De kleding, sieraden en kist moeten bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast mag de begraafplek niet gemarkeerd worden met een grafmonument. Een (klein) houten bordje mag vaak wel. Een natuurbegraafplaats lijkt in niets op een reguliere begraafplaats. Het is een rustig stuk in een natuurgebied en je bent vrij om zelf een plek uit te kiezen.

bottom of page