top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Condoleance


Een condoleance geeft familieleden, vrienden, kennissen en anderen de gelegenheid om te laten weten dat ze meeleven met de naasten. Het is daarom heel gebruikelijk om gelegenheid tot condoleren te geven.


Condoleren kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door een kaartje of brief te sturen met een persoonlijke boodschap of een telefoontje waarin u de nabestaanden sterkte wenst. Of door een online condoleanceregister te tekenen. Vaak kiezen nabestaanden ervoor om voor het condoleren een informeel of formeel samenzijn te organiseren. Meestal voor of na de plechtigheid. Wilt u geen bijeenkomst, zet dan op de rouwkaart en in de rouwadvertentie ‘Condoleances alleen schriftelijk’.

Waar houd je de condoleance?

Waar naasten en belangstellenden elkaar ontmoeten voor de condoleance hangt helemaal van uw wensen af. Uitvaartcentra en crematoria beschikken over een speciale ruimte voor het condoleren. Maar u kunt ook voor een restaurant of kroeg kiezen, of een andere plek waar u zich prettig voelt en waar voldoende ruimte is voor de mensen die komen. Uw uitvaartbegeleider kan u helpen om een locatie te regelen.

Hoe verloopt een condoleance?

Bij een condoleance staan de familieleden of andere directe nabestaanden vaak op een centrale plek. De belangstellenden vormen een rij en gaan de familie een voor een bij langs om hun condoleance over te brengen. Voelt u er niet voor om al die handen te schudden? Dan geeft de uitvaartbegeleider of uzelf aan dat u liever even rustig wilt zitten. Condoleren kan immers ook later nog wel, door even langs te gaan of te bellen.


Комментарии


bottom of page