top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Dieren en afscheidDieren zijn meer dan huisgenoten. Voor veel mensen maakt hun huisdier een belangrijk onderdeel uit van het gezin. De band je opbouwt met een dier dat er altijd voor je is, kan heel speciaal zijn. Verdriet rondom het overlijden van een huisdier wordt niet door iedereen even goed begrepen. Als je afscheid moet nemen van een dier dat je zo na aan het hart stond, heeft dat veel impact. Je doorloopt een rouwproces. Het missen van een maatje waar je van hield, is hard en verdrietig. Andersom kunnen dieren zelf rouw ervaren als iemand uit een gezin overlijdt. De band tussen mens en dier is al zo oud als de mens zelf. Het is dan ook niet gek dat ze zo belangrijk voor ons zijn.

 

De reactie van dieren als iemand uit het gezin overlijdt

Als een aanwezige huisgenoot uit het gezin overlijdt, heeft dat impact op het gedrag van een dier. Zij zien en ruiken degene die er altijd was, ineens niet meer. Soms vertonen dieren dan afwijkend gedrag en gaan minder eten of op zoek naar hun baasje. Ook eventuele andere dieren uit het gezin, kunnen van slag zijn door het overlijden. Het is helemaal niet uitzonderlijk dat een hond meeloopt in een rouwstoet. Blijf je achter met een dier dat in de rouw is? Probeer rust en regelmaat aan te houden en eten te geven op de vertrouwde tijden, zodat niet meteen alles in het leven van het dier verandert.

 

Het kan verlichting en steun geven om een hond te betrekken bij de uitvaart. Bijvoorbeeld door deze aanwezig te laten zijn tijdens de afscheidsdienst en/of mee te laten lopen bij de rouwstoet. Ook andere huisdieren zijn vaak welkom om afscheid te nemen, als onderdeel van het gezin. Bespreek dit met ons, wij bekijken graag wat de mogelijkheden zijn.

 

Troost van een dier

Als iemand in je naast omgeving is overleden, kan een huisdier bovendien troost bieden. Veel dieren voelen emoties namelijk feilloos aan. Ze komen naar je toe voor een knuffel als je verdrietig bent en hebben nooit een oordeel. Precies dat kan extra fijn zijn tijdens een rouwperiode. Een huisdier kan je opvrolijken en afleiding geven.

 

Wil je graag een huisdier betrekken bij de uitvaart? Wij bespreken graag de mogelijkheden met je.

Comments


bottom of page