top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Herinneren en herdenken anno nu


Herinneren en herdenken is onderdeel van het rouwproces. Een proces waarvoor geen tijd staat en dat bij iedereen een ander verloop kent. Het gaat gepaard met ups en downs. Verdriet kan ineens opkomen of een tijdje op de achtergrond sluimeren. De persoon die je nu moet missen, is er altijd in je gedachten en zit in je hart. Er zijn oneindig veel manieren om iemand te herdenken. Dat gebeurt sowieso al passief, door de dagelijkse confrontatie met de realiteit dat degene die je liefhad, er niet meer is. Herdenk de overledene op je eigen manier, een manier die bij jou en het moment past. Of dat nu op een willekeurige dag is, of een datum met een specifieke betekenis zoals de geboorte- of sterfdag of tijdens feestdagen.


Manieren om te herdenken

Naast het dagelijks passief herdenken, zijn er momenten waarop je actief bezig bent met het ophalen van herinneringen. Er zijn oneindig veel manieren om dit te doen en er zijn geen regels voor. Wij geven een aantal tips:


· Bekijk foto’s of filmpjes van de overledene, eventueel samen met andere achterblijvers. Haal samen herinneringen op.

· Kook het favoriete gerecht van degene die je nu moet missen en deel het met de mensen waaraan je steun hebt tijdens het rouwproces.

· Verzamel mooie verhalen en anekdotes over de overledene bij de mensen om je heen en schrijf deze op. Je kunt er steun uit putten op moeilijke dagen.

· Doe wat je dierbare het liefst deed of ga op reis naar een speciale plek. Hier kun je eventueel (een deel van) de as verstrooien – mits dit is toegestaan.


Creëer je eigen rituelen

Rituelen zeggen het onzegbare. Niet alles is in woorden te vatten. Emoties zijn vaak ongrijpbaar. Daarbij verschillen rituelen per land, geloof en zelfs per regio. De symbolische waarde ervan kan onbetaalbaar zijn en troost bieden als je iemand moet missen. Ook na de uitvaart kun je eigen rituelen ontwikkelen om herinneringen levend te houden. Elke dag een kaarsje branden of een herinnering opschrijven bijvoorbeeld. Er zijn geen regels voor rouwen. De betekenis ervan is voor iedereen anders, net als de manier en momenten waarop je aan de overledene denkt. Onthoud dat er geen goed of fout is en herdenk op je eigen manier.

Comments


bottom of page