top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Ik kan het zelf ….


Ik werd onlangs gebeld door een mevrouw die vertelde dat haar man thuis was overleden. ‘We gaan de uitvaart helemaal zelf regelen, dus daar heb ik je niet voor nodig, maar we hebben wel een koeling nodig voor onder het lichaam van mijn man’. Ik sprak met haar af dat ik die over twee uur zou brengen. In de tussentijd zou de familie de laatste verzorging van meneer op zich nemen.


Twee uur later meldde ik me op het aangegeven adres. Het was niet gelukt om meneer zelf te verzorgen, vertelde de familie mij. Zij dachten dat dit hetzelfde zou voelen als de vele keren dat zij hem verzorgd hadden toen hij nog ziek was, maar dat bleek niet het geval. Kon ik erbij blijven als ze meneer gingen verzorgen? Uiteraard kon dat. Het plaatsen van de koeling onder zijn lichaam bleek ook lastiger dan men dacht, dus daarvoor belde ik een collega en samen zorgden we ervoor dat meneer fijn in zijn vertrouwde huiskamer kon blijven. En nu ik er toch was vond de familie het toch wel prettig als ik even contact opnam met het crematorium om dag en tijd van de uitvaart vast te leggen en ervoor te zorgen dat alle benodigde papieren er kwamen.


De rouwbrief dat meneer was overleden was al klaar als PDF-bestand. Men wilde wel graag dat ik die uitdraaide op onze professionele printers om ervoor te zorgen dat de kwaliteit goed was. Er bleken nog wat foutjes in de rouwbrief te zitten, maar nadat die eruit gehaald waren, konden we printen. Ook dat was ingewikkelder dan gedacht omdat het formaat van het PDF niet gelijk was aan het papier dat in een rouwenvelop past. Geen probleem; met een klein uurtje werk was dit opgelost.


Via internet had de familie een kist uitgezocht. Erg voordelig en dat was precies wat ze wilden. Wat zij zich echter niet realiseerden was dat ze echtgenoot en vader nu zelf in de kist moesten leggen en dat dat minder makkelijk is dan je zou denken. Daarnaast kregen ze nog met bezorgkosten te maken die ze niet hadden ingecalculeerd. Al met al bleek de kist die wij konden leveren inclusief bezorgen en het in de kist leggen van meneer een betere keuze.


De familie heeft uiteindelijk heel veel zelf gedaan. Er was een zeer liefdevolle afscheidsbijeenkomst bij de familie thuis waarvoor zij de catering hadden verzorgd. Ze hebben zelf de bloemen geregeld en de samenkomst vormgegeven. Wij waren alleen op de achtergrond aanwezig om hen, daar waar nodig te ondersteunen. En heel eerlijk; ik was nog wel een beetje blij dat we ook voor mensen die alles zelf willen doen betekenisvol werk kunnen doen.

Comments


bottom of page