top of page
 • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Kinderen en afscheid

Vaak is het voor kinderen lastig te begrijpen wat ‘dood zijn’ daadwerkelijk betekent. Daarom is contact met het kind in tijden van rouw erg belangrijk. Op deze pagina geven we meer informatie over hoe u om kunt gaan met een kind dat een dierbare verloren heeft.
 • Omgaan met een kind in rouw

 • 7 tips voor rouwverwerking bij kinderen

 • Wie kan er helpen met kinderen en afscheid nemen?

Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 038 - 453 63 20 of info@meander-uitvaartbegeleiding.nl


Omgaan met een kind in rouw
De dood is vaak lastig voor kinderen omdat ze hun verdriet nog niet goed in woorden kunnen uitdrukken. Daarom is het belangrijk om in deze tijd veel contact te hebben met het kind. Zeker wanneer het kind voor de eerste keer met een overlijden te maken krijgt, zal hij of zij veel vragen hebben. Probeer daarom het kind zoveel mogelijk te betrekken bij het organiseren van een uitvaart. Het kan voor kinderen bijvoorbeeld helpen om afscheid te nemen van de overledene en een eerbetoon te doen tijdens de uitvaart. Natuurlijk is elk kind anders en speelt leeftijd ook een belangrijke rol. Praat daarom met het kind over welke rol hij of zij wil spelen in een uitvaart.
7 tips voor rouwverwerking bij kinderen
 • Leg het kind uit wat er gebeurd is en probeer dit zo duidelijk mogelijk te doen door woorden te gebruiken die het kind begrijpt. Het kan helpen om dit gesprek vooraf voor te bereiden zodat u weet elke woorden u wilt gebruiken

 • Vertel het kind wat een uitvaartondernemer is en wat hij/zij komt doen. U kunt de uitvaartondernemer betrekken in dit gesprek, zij hebben ervaring in praten met kinderen over afscheid nemen en kan u hierbij helpen.

 • Kinderen uiten zich beter in daden dan in woorden. Laat het kind daarom iets maken of tekenen ter nagedachtenis aan de overledene. Door dit samen met uw kind te doen, creëert u daarnaast de mogelijkheid voor het kind om te praten en vragen te stellen over de dood.

 • Vraag aan het kind of hij / zij iets wil doen tijdens de uitvaart en help ze met voorbereiden. Jongere kinderen kunnen bijvoorbeeld een roos neerleggen of een ballon loslaten. Oudere kinderen kunnen een kaars aansteken of een stukje tekst voorlezen.

 • Vergeet niet dat kinderen een afscheid heel anders verwerken dan volwassenen. Het ene moment kunnen ze heel erg verdrietig zijn en het volgende moment zijn ze vrolijk aan het spelen. Probeer hierin mee te gaan.

 • Zorg ervoor dat het kind de overledene kan herinneren. Maak bijvoorbeeld samen een fotoboekje of richt een hoekje in met een foto en kaarsje.

 • Herinner de overledene op speciale dagen zoals de verjaardag en sterfdag van de overledene. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het lievelingsgebak van de overledene te maken.


Wie kan er helpen met kinderen en afscheid nemen?

Meander Uitvaartbegeleiding heeft ervaring met kinderen en afscheid nemen. Wij helpen u graag met kinderen en afscheid nemen. Vraag vrijblijvend meer informatie aan of maak een afspraak door te bellen naar 038 - 453 63 20. Daarnaast zijn we ook via de mail bereikbaar: info@meander-uitvaartbegeleiding.nl of via WhatsApp: +31650641789.

コメント


bottom of page