top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Kinderen en afscheid 

We gaan anders om met de dood dan jaren geleden. Dat geldt ook voor de manier waarop we kinderen bij een uitvaart betrekken. Want op kinderen maakt een overlijden veel indruk. Ze begrijpen meer dan we soms denken. Het onderwerp bespreekbaar maken en hen meenemen in het proces rondom een uitvaart, kan helpen bij het rouwproces.

 

Aangezien alle kinderen vroeg of laat met de dood te maken krijgen, is het belangrijk om hen hierop voor te bereiden. Dat kan op verschillende manieren. Probeer het definitieve karakter van een overlijden uit te leggen in voor hen begrijpelijke taal. Er zijn volop boeken verkrijgbaar waarin de dood en rouw centraal staan en die hierbij kunnen helpen. Nadat iemand in de naaste omgeving is overleden, kun je kinderen actief een rol geven, zowel voor als tijdens de uitvaart. Van het beschilderen van de kist en het maken van een laatste tekening, tot het aansteken van een kaarsje tijdens het laatste afscheid. Bespreek het met je kind en forceer niets. Soms maakt het overlijden zoveel indruk, dat ze liever toekijken.

 

Kinderen betrekken bij de uitvaart: tips

De manier waarop je kinderen betrekt bij een uitvaart, verschilt per kind en leeftijd. Wij geven een aantal tips voor manieren om kinderen mee te nemen op de wijze die bij hen past:


  • Eerlijk zijn is het belangrijkst, ongeacht de leeftijd. Vertel wat de dood inhoudt en dat het definitief is. Zo weten kinderen waar ze aan toe zijn en dat de overledene in hun omgeving niet meer terugkomt. Om dit op de juiste manier ‘aan te kleden’, kan lastig zijn. Leg het in begrijpelijke taal uit, die past bij de leeftijd en identiteit van het kind.

  • Vraag kinderen om een tekening te maken, iets op te schrijven, de kist te beschilderen of een herinnering te delen. Op die manier worden ze actief bij het overlijden/ de uitvaart betrokken en krijgen ze de kans om er op hun eigen manier vorm aan te geven.

  • Lees een boek of bekijk een film waarin het thema dood centraal staat. Rouwen en overlijden staat centraal in verschillende boeken en films, gericht op kinderen.

  • Tijdens de uitvaart kunnen kinderen een rol krijgen. Denk aan het aansteken van een kaars, het (mee)dragen van de kist of het voordragen van een korte tekst.

 

Het overlijden van een kind

Het verliezen van een kind raakt ouders tot in het diepst van hun hart. Dit overlijden gaat vaak gepaard met een allesoverheersend verdriet en gevoel van machteloosheid. Niets kan je kind vervangen en het rauwe gevoel van rouw neemt je helemaal in beslag. Bij Meander weten we uit eigen ervaring hoe overweldigend het overlijden van een kindje is. Wij staan klaar voor de ouders om hen zorgvuldig te begeleiden in het samenstellen van een gedenkwaardige en intieme uitvaart. Met oog voor de enorme breekbaarheid van de nabestaanden.

 

 

Comments


bottom of page