top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Muziek bij het afscheid


Breda Noah Meander

Muziek zit vol emoties en raakt de ziel. Het brengt een boodschap over, herinneringen komen naar boven, het laat angsten verdwijnen, je terugverlangen naar je jeugd en tovert een glimlach op je gezicht. Je hebt vast ooit nagedacht welke nummers voor jou de meeste betekenis hebben. Dat hoeven echt niet per se tranentrekkers te zijn. Je kunt deze noteren of een afspeellijst maken op Spotify. Zodat je ze ergens hebt verzameld en het geeft nabestaanden een leidraad voor nummers om af te spelen tijdens je uitvaart.


Kracht van muziek

Muziek maakt een uitvaart nog persoonlijker. Het kan troostend werken, je terugvoeren naar herinneringen en emoties losmaken. De persoonlijkheid van de overledene komt terug in de muziekkeuze. Over het algemeen worden er drie tot vijf nummers afgespeeld tijdens het afscheid, dit gebeurt in overleg met de nabestaanden. In de keuze voor muziek sta je helemaal vrij. Dit kan vooraf zijn bepaald door de overledene, of de nabestaanden zoeken passende nummers uit. Het afspelen van muziek tijdens de uitvaart, gebeurt al eeuwen. De kracht die het geeft is niet iets wat we pas onlangs hebben ontdekt. Waar dit in het verleden vooral kerkelijke muziek was, zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos.


Livemuziek tijdens de uitvaart

Een muzikant of band kan tijdens een uitvaart livemuziek spelen. Dit geeft het afscheid een intieme sfeer. Soms wordt gekozen voor muzikanten die onderdeel uitmaakten van het leven van de overledene. Een band of koor waar iemand in speelde of zong bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er professionele muzikanten die geboekt kunnen worden om met veel respect en gevoel de uitvaart van prachtige livemuziek te voorzien.


Muziek zegt meer dan duizend woorden. Wij denken graag met je mee over een passende invulling van muziekkeuzes tijdens de uitvaart.

Comments


bottom of page