top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Muziek bij uitvaart


Muziek maakt sfeer, raakt, roept herinneringen op, troost. Tijdens een afscheidsbijeenkomst speelt muziek vaak een essentiële rol. Of het nu muziek is waar de overledene van hield of muziek die veel betekent voor de nabestaanden. Muziek geeft ruimte om emoties te laten spreken en creëert een moment van bezinning.Onze uitvaartbegeleiders helpen u graag bij de muzikale invulling van het afscheid.

Afscheidsmuziek

Muziek beweegt mensen, vertelt een verhaal, maakt sfeer, roept herinneringen op, troost. In een afscheidsbijeenkomst speelt muziek vaak een essentiële rol. Dit kan een keuze zijn uit de persoonlijke voorkeur van de overledene. Maar het kan ook muziek zijn die veel betekent voor de nabestaanden. Muziek die de ruimte geeft die nodig is om emoties te laten spreken. Muziek die een moment van bezinning creëert. Onze uitvaartbegeleiders helpen u graag bij de muzikale invulling van het afscheid.

Inspiratie bij het kiezen van uitvaartmuziek

Vind u het lastig om muziek uit te kiezen? Wilt u inspiratie opdoen? Bij onze uitvaartbegeleiders kunt u een muziekboek opvragen met ideeën. Natuurlijk bent u niet gebonden aan nummers die te maken hebben met een uitvaart. U mag zelf weten welke muziek u vindt passen bij de gelegenheid en bij de overledene. Ons muziekboek is alleen bedoeld om u op ideeën te brengen.

Livemuziek

Overweegt u ook eens livemuziek, zoals van een cellist, trompettist of pianist. Dit maakt de sfeer tijdens de uitvaart persoonlijk en intiem en laat een blijvende herinnering achter. U kunt zelf bepalen welke muziek u wilt laten spelen en op welk moment. Bijvoorbeeld tijdens het binnenkomen of als rustpunt na een toespraak.

Rouwmuziek

Sommige muziek is speciaal geschreven voor begrafenissen en crematies. Denk maar aan de requiems in de klassieke muziek, geschreven voor de eredienst voorafgaand aan een begrafenis. Op het internet zijn allerlei lijsten te vinden met veel gespeelde uitvaartmuziek. Klassiek of modern, Nederlandstalig of anderstalig. Maar u kunt natuurlijk ook andere muziek kiezen. Muziek waar de overledene veel van hield bijvoorbeeld. Of muziek die past bij uw religie en onderdeel is van de liturgie. Ook samenzang kan hier deel van uitmaken. En in sommige culturen ook dans.

bottom of page