top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Rouwkleding

Voorschriften of niet?

Bij belangrijke momenten in het leven spelen tradities en rituelen vaak een rol. Een passende kledingkeuze kan belangrijk zijn bij een verdrietige gebeurtenis als een uitvaart. Wat kun je dragen bij een begrafenis of crematie?

Kleding bij de uitvaart

Lange tijd was het in ons land een gebruik om bij een uitvaart zwarte kleding te dragen. In sommige streken van ons land droegen vrouwen hun rouwkleding meer dan tien jaar, soms zelfs de rest van hun leven. En strikken en sieraden met glans, kleur en schittering waren al helemaal uit den boze. Tegenwoordig houden steeds meer mensen zich niet meer aan de traditie om bij een uitvaart zwarte kleding te dragen. En is het na de uitvaart voor de omgeving aan de kleding niet zichtbaar of iemand in de rouw is.

Een passende kledingkeuze geeft wat zekerheid.

Voor dames Wil je graag netjes, draag dan zwart, grijs, blauw, wit of een andere basiskleur. Teveel bloot is niet gewenst; een te korte jurk of rok en een lage V-hals is nu niet geschikt. Nette, schone schoenen zijn belangrijk. Voor heren Een pak is altijd goed, het colbert kan gedragen worden maar het hoeft niet perse. Een casual broek met een mooi overhemd is netjes, maar wat informeler. Ook voor heren zijn nette, schone schoenen belangrijk.

Comments


bottom of page