top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Verbazende ontwikkelingen


Inmiddels verzorgt Meander Uitvaartbegeleiding al sinds vele jaren uitvaarten in Zwolle en daarbuiten. In die jaren hebben we er vooral aandacht aan besteed dat mensen op hun eigen manier afscheid konden nemen. Dat was namelijk 20 jaar geleden nog niet vanzelfsprekend. Veelal werd door de uitvaartbegeleider verteld ‘wat gebruikelijk was’. We zijn blij dat mensen in de afgelopen decennia zijn gaan beseffen dat je maar op 1 manier afscheid kunt nemen: je eigen manier. Er is dan ook een sterk toenemende vraag naar heel persoonlijke uitvaarten waarbij de eigenheid van de overledene centraal staat. Ik zie nu echter ook een ontwikkeling die een teruggaan in de tijd lijkt te zijn: het ontstaan van uitvaartondernemingen die standaardpakketten aanbieden. Met enige verbazing heb ik me afgevraagd waardoor deze vorm van uitvaart anno nu ook weer enigszins in zwang komt en ik heb dan ook wat marktonderzoek gedaan om die vraag te kunnen beantwoorden.


Angst blijkt een flinke drijfveer te zijn om voor een standaardpakket te kiezen. Om precies te zijn angst voor (te hoge) kosten. Als je tevoren een pakket kiest voor een bepaalde prijs, zo denken mensen, ben je achteraf niet duurder uit dan je budget toe laat of dan dat je had willen uitgeven. Een vaste prijs biedt zekerheid en veiligheid. Ik kan me dat heel goed voorstellen. Misschien ben je bang dat je onder invloed van emoties niet goed in de gaten houdt wat de kosten zijn van je keuzes of dat je simpelweg teveel kiest. Dan liever een standaardpakket zodat je zeker weet dat je niet te veel uitgeeft. Logisch en misschien wel heel verstandig.


Maar waarom niet het beste van twee werelden? Niemand is standaard of een nummer. Bij ons staat juist het persoonlijke contact met de nabestaanden in de vaak moeilijke en emotionele periode rondom het overlijden centraal. Alleen als je je bij mensen betrokken voelt, is het mogelijk je goed in te leven in datgene wat iemand echt wil en echt belangrijk vindt. Vooral datgene wat iemand uniek maakt kan dan goed bij een begrafenis of crematie naar voren komen. Het is de kunst juist de eigenheid en dat unieke van de overleden dierbare voor het voetlicht te brengen. Maar wel binnen het wenselijke budget. Daarom bespreken onze uitvaartbegeleiders tevoren goed wat naasten uit willen of kunnen geven aan het afscheid en zorgen zij ervoor dat de rekening achteraf niet hoger uitvalt.


Geen standaardpakket maar persoonlijke zorg en aandacht èn duidelijkheid over kosten. Het kan echt.


Meer weten: vraag het gratis boek aan dat Brenda Koper schreef: Leven doe je op je eigen manier, afscheid nemen ook. Dat kan via onze website www.meander-uitvaartbegeleiding.nl


Brenda Koper Meander Uitvaartbegeleiding

Komentar


bottom of page