top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Wat kost de kist

Bij uitvaartkosten denken veel mensen het eerst aan de kist. Het is het enige onderdeel waarbij naasten al jaren naar de prijs vragen. Veel mensen denken dat een kartonnen kist het goedkoopst is. Dat is helaas niet juist en karton mag in een crematorium niet gebruikt worden.


Laatst was ik bij een familie die de kosten zo laag mogelijk wilde houden en om die reden waren ze begonnen met het zelf maken van de kist. Ik vind dat een heel liefdevol idee en ik was benieuwd naar de kosten. Men had voor 350 euro hout gekocht. Het waterdicht papier op de bodem: € 33,00.      De bekleding: € 80,00. Uiteraard moest er nog een hoofdkussen in. In totaal voor minimaal € 460,00 materiaal. En hij moest gemaakt worden door een vakman. Kosten voor maken: 4 uur. Onze voordeligste kisten kosten zo’n €410,00.


Persoonlijk vind ik die echt mooi. Voor het geld hoef je dus niet zelf aan de slag. Je zou een kist kunnen beschilderen. Een eigen gemaakte kist is super persoonlijk en lief, maar duurder en voor velen moeilijk om te maken.


Als het over posten gaat waar je op kunt bezuinigen denk dan vooral aan de catering. Als je op zaterdagmiddag met 4 mensen koffie gaat drinken bij een restaurant dan reken je aan het einde van een gezellig moment samen rond 11 euro af en dan valt er niemand over wat de koffie heeft gekost. Maar als je voor 80 mensen twee keer koffie afspreekt lopen de kosten op tot minimaal 240 euro. Alleen in kerkgebouwen kost koffie € 1,50: elders kost die al gauw € 2,00, dat is voor 80 personen € 320,00 koffie. Een mooie koek erbij en je betaalt € 500,00 voor een eenvoudige koffietafel. Dat is niet duur maar wel veel geld.


Brenda Koper Meander Uitvaartbegeleiding

Comments


bottom of page