top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Wat kost een uitvaart?


wat kost een uitvaart?

 

Wat een uitvaart kost, is afhankelijk van de invulling. Er zijn veel aspecten die invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland op dit moment zo’n €7000. Dat bedrag kan snel oplopen als er specifieke wensen zijn. In bijna alle onderdelen, van het overlijden tot de asbestemming, zijn er oneindig veel mogelijkheden. Dit maakt dat er niet een eenduidig antwoord gegeven kan worden op de vraag wat een uitvaart kost. Een uitvaartverzekering dekt (een deel van) de kosten van een uitvaart. In deze blog vertellen we je meer over de onderdelen die invloed hebben op de kosten en de verschillende verzekeringen.

 

Opbouw kosten van de uitvaart

De meest voorkomende kostenposten van de uitvaart hebben we op een rijtje gezet. Al deze onderdelen hebben invloed op de totale kosten voor het laatste afscheid.


  • Uitvaartbegeleiding: dit is een vergoeding voor de kosten die wij maken als uitvaartverzorger.

  • Opbaren en verzorging: het wassen en aankleden wordt vaak verzorgd of geregeld via de uitvaartverzorger, het is mogelijk om hierbij te helpen. Voor het opbaren zijn de kosten afhankelijk van de locatie (thuis of in een uitvaartcentrum/ afscheidshuis).

  • Kist: de prijzen voor uitvaartkisten lopen sterk uiteen. De prijs is mede afhankelijk van de houtsoort of de keuze voor een alternatief, zoals een uitvaartmand of wade.

  • Vervoer: de overledene wordt eventueel vervoerd naar de opbaarplek en vanuit daar naar de plek waar de uitvaart plaatsvindt. Nabestaanden zijn vrij in hun keuze voor het rouwvervoer. Er is een groot aanbod aan verschillende soorten rouwauto’s.

  • Uitvaart: de uitvaart zelf kent een hoop variabelen. De locatie, het aantal gasten en de catering zijn factoren die van invloed zijn op de prijs hiervoor.

  • Begrafenis of crematie: voor begraven moeten grafrechten worden betaald en is er keuze uit een eigen of gedeeld graf. Bij een crematie zijn de kosten vooral afhankelijk van de asbestemming.

  • Overige kosten: denk hierbij aan rouw- en dankkaarten, bloemstukken en een eventuele fotograaf of videograaf om de uitvaart vast te leggen.

Uitvaartverzekeringen

Je kunt er altijd voor kiezen om de uitvaart ineens te betalen en is er voldoende geld beschikbaar uit de nalatenschap. Of leggen nabestaanden elk een bedrag bij elkaar. Wil je niet voor (veel) onverwachte kosten komen te staan? Dan is een uitvaartverzekering een optie. Er zijn twee verschillende soorten waar vaak voor wordt gekozen.

 

Kapitaalverzekering

De kapitaalverzekering keert na het overlijden van de verzekerde een vast geldbedrag uit aan de nabestaande. Bij het afsluiten van de verzekering is dit bedrag bepaald. Eventueel kan de hoogte tussentijds worden aangepast, vanwege inflatie of andere wensen. Je betaalt maandelijks een premie. Nabestaanden kunnen na je overlijden het vrijgekomen bedrag naar eigen wens besteden voor het regelen van de uitvaart. Het is daarnaast de meest flexibele vorm van een uitvaartverzekering, omdat je vrij bent in de keuze voor een uitvaartbegeleider. Je zit niet vast aan een specifiek dienstenpakket dat de verzekeraar ter beschikking stelt.

 

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering keert de verzekeraar geen geldbedrag uit, maar diensten en materialen die nodig zijn voor het regelen van de uitvaart. Denk hierbij aan de laatste verzorging, het opbaren, de kist, het vervoer en rouwdrukwerk. Als nabestaande heb je daardoor minder keuzevrijheid, tenzij je bijbetaalt.

 

Wij vertellen je graag meer over de kosten voor de verschillende onderdelen van de uitvaart en stellen altijd een transparante offerte op, waarin je duidelijk ziet wat alles kost.

 

 

Comments


bottom of page