top of page
  • Foto van schrijverBrenda Koper | Meander

Zegeningen tellen


Een deel van ons werk bestaat uit wat wij ‘voorgesprekken’ noemen. Mensen geven om diverse redenen aan dat ze ons willen spreken voordat er sprake is van een overlijden.


Voorgesprek uitvaart

De laatste tijd komt het verzoek om langs te komen vaak van mensen die willen weten wat een uitvaart kost en hoe je maatregelen kunt treffen om die kosten te zijner tijd te betalen. Als je ongeveer weet wat de uitvaart zoals jij die wenst gaat kosten dan kun je het juiste bedrag daarvoor opzij zetten of een passende verzekering afsluiten. Zeker nu veel gemeenten geld dat mensen hebben gereserveerd voor hun afscheid mee tellen als vermogen als er een zorgbehoefte is, zijn er veel mensen die een afspraak met ons willen maken om hun persoonlijke situatie in kaart te brengen. Andere mensen vragen ons langs te komen omdat ze concrete vragen hebben over de mogelijkheden bij een afscheid. Vaak is een uitvaart die ze recent hebben meegemaakt de aanleiding; het heeft hen aan het denken gezet over hun eigen wensen. Soms is er behoefte om wensen voor een uitvaart vast te leggen omdat er geen kinderen zijn die het afscheid kunnen regelen, of geen contact met de kinderen is, of omdat men bang is dat er conflicten tussen de kinderen ontstaan bij het regelen van een uitvaart. Wij kunnen in dat geval samen een wensenformulier invullen of deze achterlaten.


Voorbereiden op afscheid nemen


We worden ook geregeld gebeld door mensen die weten dat zij niet meer lang te leven hebben. Soms gaat het om jonge mensen. Zo bezocht ik de afgelopen maand een man van in de 40 die te horen heeft gekregen dat hij binnen een aantal maanden zal overlijden. Hij dacht een griepje onder de leden te hebben, maar de dokter moest hem vertellen dat het veel ernstiger was. Van een schijnbaar gezond leven kreeg hij ineens te horen dat hij afscheid moet nemen van zijn partner, van zijn nog jonge kinderen, van het leven. Het gesprek dat ik met hem had was in alle opzichten indrukwekkend. Ik zag het verdriet om de afschuwelijke boodschap die hij had gekregen maar ook de zeer moedige manier waarop hij daarmee om probeerde te gaan en zijn zorgzaamheid voor zijn gezin; hij wilde vertellen over zijn afscheid zodat zijn vrouw dit straks niet helemaal alleen hoefde te doen en hij wilde er zeker van zijn dat zijn kinderen op de juiste manier betrokken zullen worden bij zijn afscheid. Stil en met groot respect keerde ik terug van dit gesprek.


De voorgesprekken met mensen die niet lang meer te leven hebben doen me stilstaan bij het grote geschenk dat leven is en laten me mijn zegeningen tellen. Natuurlijk zijn er kleine of grotere zorgen van alle dag, maar zolang je gezond bent van lijf en leden is er veel om dankbaar voor te zijn.


Brenda Koper Uitvaartbegeleider

Comments


bottom of page