top of page

Nazorg na overlijden


Uw leven is niet meer hetzelfde

De uitvaart is voorbij. De wereld, uw leven is niet meer hetzelfde als voorheen. Een nieuwe fase begint. Een periode van rouw en aanpassing aan het verlies dat u hebt meegemaakt.
Maar ook moeten er nog veel praktische zaken worden geregeld. Een paar weken na de uitvaart nemen wij contact op om te kijken of wij u hierbij kunnen helpen.

Nazorg na de uitvaart

Een dankbetuiging sturen of advertentie plaatsen, een grafmonument of asbestemming kiezen, bank- en belastingzaken regelen, verzekeringen afwikkelen, een erfenis verdelen. Allemaal praktische zaken die moeten gebeuren, terwijl uw hoofd er misschien nog helemaal niet naar staat. Wij helpen u graag door te kijken wat eerst moet en wat nog even kan wachten, en geven u handige adviezen waarmee u verder komt.

Administratieve nazorg bij overlijden

Als een naaste overlijdt, is er veel werk te doen. Denk aan:

  • Regelen van bankzaken. Om dat te kunnen doen is er vaak een verklaring van erfrecht nodig. U moet daarvoor contact opnemen met een notaris.

  • Opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen.

  • Op de hoogte stellen van pensioenfondsen en andere uitkeringsinstanties.

  • Stopzetten van sociale media-accounts.

  • Eventueel het leegruimen van een woning en het verdelen van de inboedel.

  • Verkopen van de eventuele eigen woning van de overledene.

  • Belastingaangiften doen. Bent u fiscaal partner van de overledene? Kijk dan op deze pagina.

Erfenis

Is er een erfenis te verdelen? Ga dan na of er een testament is gemaakt en bij welke notaris dit is gebeurd. Is er geen testament, dan bepaalt de wetgeving hoe de erfenis verdeeld wordt. De erfenis wordt pas verdeeld als alle kosten zijn betaald. Dit duurt meestal lang. In de praktijk blijken in veel families ruzies te ontstaan over de erfenis. Een testament kan dit in veel gevallen voorkomen.

Vragen? Of hulp nodig bij het afwikkelen van alle regelzaken na een overlijden? Neem contact op.

Administratie bewaren na overlijden

In het begin komt er waarschijnlijk nog regelmatig post binnen. Bewaar dit en zorg voor een goed overzicht over de financiën en kosten. Verstuurt u opzeggingen of andere formulieren en brieven naar instanties? Kopieer ze of archiveer de e-mails. Uiteindelijk zal de hoeveelheid correspondentie afnemen en stoppen, en kunt u de administratie van de overledene afronden.

bottom of page