top of page

Rouwverwerking, een leven na verlies

Ineens is er een leven vóór en een leven ná het verlies van uw naaste.
Maar hoe geeft u dat leven ná vorm? Het kan soms een bijna onmogelijke opgave lijken om verder te gaan.
Al gaat het leven voor de buitenwereld gewoon door. Een paar weken na de uitvaart
nemen wij contact met u op om na te gaan of u hierbij ondersteuning wilt.

Verdriet verwerken

Neem contact met ons o

Na de uitvaart begint het pas. De roes van de eerste weken is voorbij en de omvang van het verlies wordt duidelijk. Rouwen kan heel eenzaam en soms bijna ondraaglijk voelen. Toch is het een gezonde, normale reactie op een verlies. Het is de keerzijde van liefde; wie in staat is lief te hebben, is ook in staat om te rouwen. Maar rouwen is vaak wel keihard werken. Het kost enorm veel energie. Er is tijd en ruimte voor nodig.

Rouwverwerking fases

Rouw is geen proces met een vaste volgorde en een duidelijk eindpunt. Het is een proces waarin de nabestaande het verlies leert aanvaarden en de pijn als gevolg van het verlies voelt. Waarin hij zich leert aanpassen aan een nieuw leven zonder degene die is overleden. En waarin hij verder leeft op zo’n manier dat de overledene daarin een plek heeft.

Rouw verwerken, hoe doe je dat?

Net als liefhebben is ook rouwen heel persoonlijk. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en zoekt op zijn eigen manier naar wegen om te wennen aan het leven zonder degene die is overleden. Er is geen recept te geven voor rouwverwerking. Het kan wel helpen om op de hoogte te zijn van wat bekend is over rouwverwerking. Waar mensen die rouwen zoal tegenaan lopen en hoe u kunt omgaan met wat u tegenkomt. Wij vertellen u daar graag over. Ervaart u dat er meer begeleiding nodig is om verder te kunnen? Onze uitvaartbegeleiders kunnen u informeren over de mogelijkheden.

Lezen over rouw verwerken

Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal boeken en gedichten over afscheid, verlies, rouw en troost.

Behoefte aan een gesprek of aan ondersteuning?
Wij staan voor u klaar. Bel 038 – 453 63 20

Het leven gaat door…

Na het afscheid lopen nabestaanden tegen vragen aan. Want voor anderen gaat het leven al snel weer gewoon verder, maar zij hebben tijd en ruimte nodig om het verdriet te verwerken en hun veranderde leven vorm te geven. Wat doet u met mensen die nog niet weten van uw verlies? Hoe gedraagt u zich bij terugkeer naar uw werk of bij een feestje? (Hoe) viert u de verjaardag van degene die is overleden? Wat moet u nu met de eerste vakantie zonder uw dierbare?

bottom of page